Långsiktig säkerhet i våra berganläggningar innebär hantering av stabilitetsfrågor och kräver goda bedömningar av det geologiska materialet, d v s berget, och förstärkningsmaterial samt en beräkningsmodell som är relevant. Typiskt för bergbyggnadsbranschen är att man måste hantera varierande egenskaper i det naturliga byggmaterialet som berget utgör till skillnad till andra branscher där man normalt har ett material med välkända egenskaper.
Vid dimensionering, byggande och drift av berganläggningar måste man ta hänsyn till de osäkerheter som finns och från att tidigare ha använt sig av mer erfarenhetsmässiga bedömningar i samband med dimensionering har det successivt utvecklats alternativa metoder som innebär ett mer sannolikhetsbaserat synsätt. I Eurokod är det också en grundläggande tanke att tillämpa ett sådant synsätt.
Flera olika metoder med sannolikhetsbaserat synsätt har använts i branschen en längre tid, som t ex partialkoefficient-metoden, β-metoden (äv säkerhetsindex-metoden) samt olika simuleringsmetoder där man ansätter statistiska fördelningar för de ingående parametrarna och beräknar med exempelvis MonteCarlo-simulering.
En annan metod är den så kallade VMEA-metoden (Variation Mode and Effect Analysis) som framgångsrikt har använts inom ett flertal ingenjörstillämpningar men den har dock, vad vi känner till, inte tillämpats inom bergmekanik.
Metoden är lämplig att använda i tidiga skeden då endast begränsad information finns om osäkerheter finns tillgänglig, och sedan successivt uppdateras vart eftersom tillkommande kunskap kan förfina beräkningarna. VMEA-metoden ger ett mått på kvaliteten i det beräknade resultatet och vidare går det att finna de ingående delar som bidrar till låg noggrannhet i slutresultatet. Med syfte att introducera en alternativ stokastisk metod inom bergmekaniska beräkningar så genomfördes föreliggande arbete. Det knyter väl an till de behov som är beskrivna i BeFos forskningsprogram och speciellt till ”Bergförstärkning och dimensionering av tunnlar & bergrum”.
I rapporten beskrivs VMEA-metoden tillsammans med andra metoder för olika skeden i dimensionering. Vidare presenteras två fallstudier där VMEA-metoden tillämpas med 1) uppskattning av osäkerheterna i en beräkningsmetod för beräkning av slutdeformation i en tunnelsektion, och 2) tillämpning på observationsmetoden där två beräkningsmodeller och modellosäkerhet behandlas.
2013.