KTH följer det treåriga regionala utvecklingsprojektet Den Attraktiva regionen (DAR). Denna rapport fokuserar på de skilda förutsättningar för regional rumslig planering som föreligger runt om i landet till följd av bl.a. skillnader i organisation, ansvarsfördelning och tidigare erfarenheter av regional rumslig planering. Rapporten är ett bidrag till lärandeprocessen inom projektet.
Följeforskningen har under 2015 inriktats på att studera dels grundläggande förutsättningar för regional rumslig planering i de deltagande piloterna, dels hur respektive pilot knyter an till andra, etablerade samverkansarenor och pågående planeringsprocesser för regional utveckling. Syftet är att undersöka kopplingar mellan piloternas utgångslägen, arbetets inriktning under utvecklingsprojektets gång, samt förväntad långsiktig inverkan på regional planering utifrån de leveranser som arbetet resulterar i. Lärdomarna kan komma DAR, liksom framtida regionala samverkansprojekt, till del. Denna rapport utgör en delrapportering av det arbetet.
Detta dokument är skapat inom ramen för DAR – Den attraktiva regionen – som är ett samarbete mellan Trafikverket, Boverket, Sveriges kommuner och landsting, Region Skåne, Regionförbundet Södra Småland, Regionförbundet i Kalmar län, Regionförbundet ÖSTSAM, Länsstyrelsen i Västmanland och Region Gävleborg.